Lähiruoka

Lähiruoka tarkoittaa suomalaisille mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa. Kuvittele maatilatori, jossa ostoksilla käydessäsi tiedät ostavasi lähiruokaa. Sellaiset voivat yleistyä, jos osaamme kuluttajina vaatia niitä. Samoin voimme kuluttajina vaikuttaa siihen, kuinka paljon lähimarkettimme tarjoavat lähiruokaa tulevaisuudessa. Lähiruokatuotannolla tarkoitetaan erityisesti oman asuinalueen, maakunnan tai sitä pienemmän alueen, työllisyyttä ja taloutta tukevaa ruuan tuotantoa.

Lähiruokaa maalta ja kaupungista

Lähiruoka ei tarkoita enää yksinomaan maatiloilla, kaukana kaupungista tuotettua ruokaa. Ihmiset ovat kaupunkialueillakin havahtuneet siihen, että ruokaa voi tuottaa myös itse pienemmässä mittakaavassa. Ylijäämä joko lahjoitetaan tai myydään, mikäli siihen on mahdollisuus. Lähiruokatuotantoa voidaan kaupungissa harjoittaa myös jatkojalostamalla lähialueen maatilojen tuotteita kaupungissa, jolloin jakeluetäisyys kaupungin kauppoihin on lyhyempi. Kuluttajan kannattaa siis aina myös katsoa, missä tuote on loppujen lopuksi pistetty pakkaukseen. Näin pystyy varmistumaan siitä, että kädessä on oikeasti lähiruokaa. Koko lähiruuan idea katoaa, mikäli lähellä tuotettu raaka-aine on kuljetettu satojen kilometrien päähän pakattavaksi ja sieltä sitten takaisin kaupan hyllylle. Myös hallinto on useissa kaupungeissa ja kunnissa herännyt lähiruuan kysynnän kasvuun. Monessa kaupungissa saa nykyisin kouluruuan ja lounaan mahdollisuuksien mukaan lähiruualla tuotetuista aineksista, mikä on omiaan lisäämään lähiruuan kysyntää tulevaisuudessa.

Luonnonmukainen tuotanto ja lähiruoka eivät ole sama asia. Toki moni lähiruuan tuottaja tuottaa ruokansa luonnonmukaisesti, mutta se ei ole välttämättömyys. Luomuruokaa haluavilla on siis enemmän valinnanvaraa kaupassa, kun heidän ostoskärryynsä päätyy myös tuotteita, jotka eivät Suomen ilmastossa edes menesty. Kuluttajan kannattaa myös ottaa selvää lähitilojensa tuotantomenetelmistä, sillä se, että tilalla ei ole luomusertifikaattia ei tarkoita sitä, etteivätkö sen käyttämät menetelmät vastaisi luonnonmukaisen tuotannon määritelmää. Joskus luomutilaksi ryhtymisen vaatimukset ovat sellaiset, että pieni tila ei niistä täysin selviä. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kyseiseltä tilalta voisi ostaa ruokaa hyvällä omalla tunnolla sen ollessa edes suurimmaksi osaksi luonnonmukaisesti tuotettua!

Lähiruoka voi tulla esimerkiksi omenapuusta omalta pihalta

Kuinka vaikuttaa kuluttajana

Lähiruoka on hyvä mahdollisuus vaikuttaa kuluttajana kestävään ruoantuotantoon Suomessa. Suosimalla lähitiloja estämme tuotannon valumisen pelkästään suurten yritysten käsiin ja mahdollistamme monen pienemmänkin maatilan selviytymisen, jotta ruoan tuotanto Suomessa ei loppuisi tai keskittyisi pelkästään isoille maatiloille. Vaadi lähiruokaa käyttämiesi kauppojen hyllyille. Ota myös selvää, myykö lähitilasi ruokaa suoraan tilalta. Tämä on oiva tapa poistaa välikädet ja antaa tuottajalle kunnon hinta kunnollisesta lähiruuasta.