Kulhossa hedelmiä, jotka nopeuttavat hiusten kasvua

Hiusten kasvun nopeuttaminen lähiruoan avulla

Suomalainen ruoka ja varsinkin lähiruoka on todella mainio vaihtoehto, kun miettii, millä ruoka-aineilla hiusten kasvun nopeuttaminen onnistuu. Tämä ainakin käy mielessä silloin, jos kärsii kaljuuntumisesta tai on vaikka käynyt hiustensiirto-operaatiossa ja haluaa varmistua siitä, että siirrännäiset kasvavat vauhdilla kaljun tilalle. Totta puhuen, siihen kasvuun ei taida olla taikasanaa, mutta kyllähän ruoalla on vaikutusta hiusten kasvuun ja ylipäätään terveyteen. Mikä sitten on taikasana hiusten kasvuun? 

Ensinnäkin biotiini on aine, josta on paljon hyötyä hiuksille. Se on B7 -vitamiinia ja sitä on yleensä tarjolla ruoassa riittävästi eikä ainakaan siitä pode puutetta. Toinen vitamiini, mikä vaikuttaa myönteisesti hiusten kasvuun on C-vitamiini. Sen lähteitä on myös paljon, ja niitä voi ujuttaa ruokavalioon näppärästi.

Omega-3 -rasvahappo ravitsee hiuksia ja vähentää sitä hiljaista tulehdusta, jolla voi olla vaikutusta hiustenlähtöön. Äsken mainittujen vitamiinien lisäksi E-vitamiini parantaa lähinnä veren virtausta päänahkaan, joten silloin se edistää hiusten kasvua. Beta-karoteeni, joka on A-vitamiinin esiaste ja aurinkovitamiinina tunnettu, on myös hyvin tervetullut ruokavalioon silloin, kun haluaa vauhdittaa hiusten kasvua. Tämä varsinkin estää hiuksissa haurastumista sekä kuivumista. Rautapitoinen ruokavalio ehkäisee hiusten lähtemistä, koska sen puute eli anemia voi vaikuttaa runsaaseen hiusten lähtöön. Nyt on ainesosat löydetty, joten katsotaanpa vähän tarkemmin, millaisia ruoka-aineita, todellisia herkkuja näiden takaa löytyy.

Mitä ruoka-aineita hiusten kasvuun?

Kananmuna on välillä parjattu ja välillä taas ylistetty ruoka-aine, joten siihen suhtaudutaan toisinaan hiukan kriittisesti. Se kuitenkin sisältää sekä proteiinia, rautaa että sinkkiä. Ja näitä kaikkia ainesosia hiusten kasvaminen tarvitsee. Varsinkin sinkin puute vaikuttaa sekä hiusten kasvuun, mutta myös uneen laatuun, ruokahaluttomuuteen ja pahoinvointiin. Sinkkiä löytyy paljon täysjyvästä, maksasta, naudanlihasta sekä cashew-pähkinöistä. Omega-3 -rasvahappoja ei keho pysty aivan yksinään tuottamaan, joten siihen saattaa tarvita purkista apuja. Lohi kuitenkin sisältää runsaasti omega-3 -rasvahappoja, joten sitä on hyvä sisällyttää ruokavalioon. Lohen lisäksi hyviä omega-3:n lähteitä ovat myös chia- ja pellavansiemenet. Niitä voi lisätä vaikkapa smoothien joukkoon. Mutta muista, että chia tarvitsee hetken turvotakseen kolminkertaiseksi.

Rautaa löytyy punaisesta lihasta sekä pinaatista runsaasti. Joten vieläkään ruokavaliomme ei ole mahdoton. Avokado on hyvä B- ja E-vitamiinien lähde. Siinä on myös rasvahappoja ja ne ovat hyvänä apuna hiustenlähdön ehkäisemisessä. Betakaroteenia on sekä porkkanassa että bataatissa ja molemmat on hyviä ja maukkaita ruoka-aineita. Vallaton C-vitamiinin lähde on keltainen paprika. Sen vitamiinimäärä on jopa viisi kertaa suurempi kuin appelsiinissa. C-vitamiini edistää myös raudan imeytymistä elimistöön, joten se auttaa todella hyvin hiuksia. Avokadon lisäksi E-vitamiinia on myös auringonkukansiemenissä. Näitä siemeniä voi lisätä vaikkapa salaattiin. Biotiini mainittiin ihan aluksi ja hyviä lähteitä tälle ovat pekaani- ja saksanpähkinät sekä mantelit. Joten mantelia kannattaa syödä muutenkin kuin pelkästään joulupuurossa. Ja kuka tykkää merenelävistä, niin osterit ovat kertakaikkinen luksustuote, jos hiuksia ajattelee. Niistä löytyy C-vitamiinia, sinkkiä, omega-rasvahappoja, proteiinia sekä rautaa.

Hiusten kasvun nopeuttaminen monipuolisella ruokavaliolla

Jos vielä katsotaan taaksepäin tätä kirjoitettua tekstiä, niin voidaan huomata, että hiusten kasvattaminen ei oikeastaan ole mitään kummallista taidetta tai taikatemppuja. Hyvä ja monipuolinen ruokavalio lähiruokaa suosien vie jo hiuksien kasvattamisessa todella pitkälle. Äsken mainituista ruoka-aineista syntyy maittavaa ruokaa nopeasti ja loppujen lopuksi helpolla. Pähkinöitä sekä siemeniä voi lisäillä salaatteihin tai aamiaisen sekaan, joten näitä kullanarvoisia ravinteita saa runsaasti pitkin päivää. Ja jos hiustensiirto on jo toteutettu, näiden herkkujen parissa on helppo buustata hiuksia hyvään kasvuun. Eikä ole paha lainkaan, jos tämän ruokalistan ansiosta muutenkin olo paranee.

Vitamiinit monesti tarvitsevat toisiaan, että ne imeytyvät elimistöön juuri niin hyvin kuin niiden pitääkin. Rauta tarvitse kaverikseen C-vitamiinin ja monta muutakin parivaljakkoa löytyy. Kaiken tarpeellisen tasapainottaminen elimistössä ei ole kovin vaikeaa ja näillä ruoka-aineilla se ainakin on helppoa. Tietenkin houkuttaa ottaa purkista kaikki mahdolliset tuotteet, mutta annetaan lähiruoan tehdä meihin vaikutus ja tuottaa näitä mahdottoman hyviä suupaloja silmän ja makunystyröiden iloksi.